Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again

Vragen over Buxus in uw tuin.
Ik lees verhalen over schimmelziekten en rupsen. Kan ik nu nog wel Buxus in mijn tuin zetten?Het klopt dat er de laatste jaren nieuwe ziekten en plagen zijn bijgekomen in Buxus, sinds ongeveer 10 jaar is er een schimmelziekte in Nederland die Buxus aan kan tasten. Deze schimmelziekte heet Cylindrocladium Buxicola. Deze ziekte is met een aantal maatregelen te voorkomen of te behandelen, waardoor het helemaal geen probleem is om Buxus te planten.
Hoe kan ik de schimmelziekte Cylindrocladium herkennen?
Cylindrocladium begint met bruin vlekjes, dit kan overslaan op de takken en heeft bladval tot gevolg. Het beginstadium is het zichtbaar worden van kleine vlekjes, en het uiteindelijke kaal worden tot gevolg.
Kan ik de schimmelziekte voorkomen?
Cylindrocladium is een schimmelziekte die te zien is bij langere periodes van nat weer. In combinatie met hoge temperaturen kan de ontwikkeling van deze schimmel dan heel snel gaan. U kunt dit voorkomen door de Buxus op een zonnige en droge plek te planten, waar de plant ook goed droog kan waaien. Wolken van Buxus hebben eerder last van schimmelziektes, doordat de planten langer vochtig blijven. U kunt ook cacaodoppen of schors op de grond aanbrengen. Hiermee voorkomt u opspatten van grond en water. Opspatten kan namelijk ook aantasting veroorzaken. Wees voorzichtig met watergeven, Buxus die vaststaan in de grond hebben ook maar weinig water nodig. Om in de zomerperiode aantasting te voorkomen kunt u ervoor kiezen om de Buxus niet te snoeien. Doordat de bladeren harder zijn, zal een schimmelziekte niet gauw toeslaan.
Hoe moet ik deze ziekte bestrijden?
Voorkomen is beter dan genezen blijft het belangrijkste uitgangspunt. Echter als er toch aantasting is, dan zijn er verschillende biologische middelen op de markt om de schimmel te stoppen. Enkele voorbeelden: Spuitzwavel, Buxus Health Mix. Als u deze middelen wilt gebruiken, lees dan wel altijd goed de gebruiksaanwijzing.
Wat kan ik doen aan de Buxusmot?
De buxusmot is een vlinder. Deze vlinder kan eitjes leggen en daaruit komen rupsen. De rupsen zorgen voor de schade aan de buxus. Ze eten gaten in de bladeren en uiteindelijk worden de planten kaal. Momenteel wordt er gewerkt om een biologisch rupsenmiddel toegelaten te krijgen op de particuliere markt. De verwachting is dat medio 2016 dit middel op de markt komt. Kwekers van Buxus hebben al (biologische) rupsenmiddelen beschikbaar.
Hoe vaak en wanneer moet ik een Buxus snoeien.
Van oudsher worden Buxus tweemaal per jaar gesnoeid. De eerste keer na de eerste groeiperiode in de periode eind mei tot eind juni. Later in het seizoen zal de Buxus nog een keer gaan groeien. Vervolgens kan er in de winterperiode weer gesnoeid worden, mits de temperatuur boven nul is.
Waar moet ik op letten als ik een Buxus koop?
De Buxus moet er gezond en fris uitzien qua kleur. Belangrijk is ook dat er geen zwarte streepjes op de stam of takken zitten, dit zijn namelijk sporen van de schimmelziekte. Deze sporen kunnen weer zorgen voor nieuwe aantasting als de weersomstandigheden omslaan.
Heeft u toch nog meer vragen over Buxus, neem dan contact op met uw hovenier of tuincentrum.
/